Waarom werken LED’s niet?

Bij de oude lampen was het respecteren van de polariteit overbodig. Omdat ze als weerstanden werken, zelfs als fase en nulleider zijn omgekeerd. Alle E27- en E14-lamphouders worden aangesloten op het achterste centrale contact en neutraal op het schroefdraadgedeelte op internationaal normatief niveau. LED’s die met omgekeerde polariteit zijn aangesloten, kunnen in eerste instantie werken, maar zullen na verloop van tijd beschadigd raken.

Hoewel ze weinig warmte produceren in vergelijking met oude lampen, hebben ze strengere thermische limieten en de noodzaak om warmte af te voeren. Daarom zijn ze slecht bestand tegen omgevingen zonder voldoende ventilatie. De evaluatie van de installatieomgeving moet bewust gebeuren.

Krachtige LED-lampen hebben een voldoende koellichaam nodig.

Deze slecht bestand tegen trillingen mogen niet worden gemonteerd op deuren of poorten die constante trillingen of andere trillende ondersteuning produceren.

Vanwege hun elektronische aard kunnen er kleine problemen ontstaan door elektrische installaties, die vaak oud zijn. Deze kunnen echter zonder al te veel moeite worden opgelost. De eerste keer dat het wordt ingeschakeld, kunnen de LED’s bijvoorbeeld knipperen. Of een constant licht na het uitschakelen. Zoals je weet, kan een lamp niet aangaan zonder elektriciteit, dus we moeten proberen te begrijpen waar de stroomdoorgang is.

Enkele controles die moeten worden uitgevoerd

Controleer dat in de schakelaar. De stroomkring is onderbroken op de fase. Omgekeerde polariteit (neutraal in plaats van fase) is de meest voorkomende fout. Soms heb je paren wissels (schakelaars) om de dubbele ontsteking te maken. In sommige gevallen kunnen er afwijkingen in de voeding van de LED-lamp zijn voor polariteitsinversies.

Controleer of de schakelaar of de omleider die de fase beheert geen controlelampje heeft. Het zou kunnen leiden tot een minimale doorgang van energie.

Controleer of er geen transformatoren of voorschakelapparaten zijn, omdat deze zullen knipperen en de LED-lampen kunnen beschadigen.

Controleer of de lamphouders in goede staat zijn.

Respecteer de polarisatie indien vereist door de fabrikant.

Rust je elektrische installatie uit met een hooggevoelige aardlekschakelaar als je die niet hebt. Als uw systeem wordt beïnvloed door overspanningen, beveilig het dan met een overspanningsbeveiliging (SPD).

Geleide of geïnduceerde elektromagnetische interferentie kan worden overgedragen naar hoogspanningslijnen en de LED beschadigen (bijv. bliksem).

Bovenstaande punten betreffen elektrische storingen, maar er is ook een chemisch-fysische. LED-lampen zijn behandeld met fosfor. Het kan voorkomen dat een lamp een extra hoeveelheid fosfor heeft gekregen, zodat deze na het uitschakelen een bepaalde elektrische lading behoudt en een lichte luminescentie produceert. Dit fenomeen verdwijnt echter binnen korte tijd, en het zou een continu licht zijn, geen intermitterend licht.

Dingen om te vermijden

Vermijd altijd het aansluiten van elektrische snoeren met alleen elektrische tape, omdat ze de draden niet goed bij elkaar houden, en weer en tijd kunnen de draden losmaken en de LED-lampen kortsluiten. Gebruik doppen, mammoeten, tinsoldeer waar mogelijk of andere connectoren die de kabels stevig en goed in contact houden in speciale dozen met een passende mate van bescherming voor het type omgeving. Zorg ervoor dat er geen koperdraden in contact komen met andere kabels.

Het plaatsen van LED’s in gesloten plafondlampen die geen warmteafvoer toestaan of beperken, zal leiden tot oververhitting van de LED’s. Bedenk dat een optimale werktemperatuur de levensduur van de LED’s garandeert. De LED’s hebben een lange levensduur bij een omgevingstemperatuur van 25 °C en een bedrijfstemperatuur van 45 °C. De LED’s hebben een lange levensduur. Toch kan het gebrek aan luchtcirculatie ervoor zorgen dat de temperatuur van de chip tot gevaarlijke waarden stijgt (meer dan 85 °C) en deze onomkeerbaar beschadigd. Vermijd daarom het gebruik van lampen met hoge beschermingsgraden zoals IP65 in reeds beschermde omgevingen. Een IP20 dissipeert veel beter.

Sommige mensen laten netaansluitingen op maat maken, met stekkers die indien nodig in het stopcontact worden gestoken. Zou dit volledig moeten vermijden omdat het de polariteiten snel omkeert en de armaturen ruïneert, met respect voor de polarisatie. Gebruik altijd een vaste schakelaar als deze niet af fabriek is ingesteld om met de stekker te werken!

Wilt u alstublieft het gebruik van stroomgeneratoren vermijden omdat ze te sterke pieken en onderspanningen produceren die de LED-chips doorbranden? Als u moet aansteken wanneer de stroom uitvalt of niet beschikbaar is, gebruik dan een batterij en een omvormervoeding.

Complexere situaties

Lamphouders met transformatoren en voorschakelapparaten laten de LED’s snel knipperen en verkorten hun levensduur. LED’s moeten worden gebruikt met LED-stuurprogramma’s. Gebruik bij vervanging door LED-lampen voor deze wijzigingen altijd gespecialiseerde technici.

Op de markt zijn er twee categorieën leds: aan/uit en dimbaar. Deze laatste hebben specifieke dimmers met fase-afsnijding nodig die zijn ontworpen voor het type LED-lamp. Er zijn honderden verschillende dimmers op de markt, getest en goedgekeurd voor elke LED-lamp. Elke LED-fabrikant biedt een lijst met dimmers die zijn getest en goedgekeurd voor hun producten. Schakel altijd gespecialiseerde technici in.

Dimmers in domoticanetwerken. Zoals mijn huis, KNX, Dali, casaba, blue tooth en ZigBee. Gebruik alleen elektronische specialisten in domotica-netwerken.

Voor LED-strips zijn specifieke elektronica, lichttechnologie en mechanica vereist om het stripsysteem en de installatie te bouwen.

laatste overwegingen

Zoals we hebben gezien, kan het zijn dat zowel bij zwak licht als bij knipperen niet nodig is om de LED-lamp te vervangen.

Om contact op te nemen met ervaren en gekwalificeerd personeel dat technische assistentie kan bieden.

Waar mogelijk (bijv. nieuwbouw), gewijd aan de LED-verlichting een geheel eigen lijn sinds het elektrische paneel (gescheiden van de rest van het systeem). Vermijd het aansluiten van apparatuur die in het begin aanzienlijke invoer- en gerelateerde stroomverstoringen veroorzaakt. Bescherm het met een differentiële magneto-thermische schakelaar met zeer hoge gevoeligheid, gekalibreerd op het absorptievermogen van het verlichtingssysteem.

Sommige onderzochte problemen liggen binnen het bereik van mensen met een minimum aan technische kennis en zijn vrij eenvoudig op te lossen. Anderen die niet over dergelijke kennis beschikken, moeten zich altijd wenden tot een technicus met de juiste vaardigheden.

Enkele veelgestelde vragen

Hallo allemaal, ik heb een LED strip RGB. Plots doen de witte en blauwe lichten het niet meer. Alleen de eerste vier lampjes gaan branden, terwijl de rode en groene perfect werken. Is er een manier om dit probleem op te lossen?

Bedoel je dat er bij jou maar 4 LED’s werken en dat de andere uit blijven? En dat van die 4 alleen de rode en groene kleuren werken? Je moet de blauwe lijn hebben overgeslagen en daarom werkt het wit niet (omdat het alle drie de kleuren nodig heeft). Misschien heeft dit probleem de rest van de strip onderbroken.

Ik denk dat het enige wat je hoeft te doen is de strip te vervangen. Want als het niet de transformator is die hem niet genoeg stroom geeft om de hele strip te laten lopen (wat ik betwijfel, want zelfs als hij een lichte stroom zou geven, zou je alle LED’s gedimd of helemaal uit laten branden), het enige probleem is dat de bedrading in de strip is gescheurd en moet worden vervangen.

De RGB-chips kunnen maar om één reden niet worden gerepareerd … hun conformatie op circuitniveau laat geen interventie toe. Het is fysiek niet mogelijk voor de grootte van de chips van de LED in de LED zelf.

In de afbeelding heb ik de morfologie van de led van de chip gemarkeerd, het rood, groen en blauw, waaruit de nomenclatuur is afgeleid. RGB is de drie kleuren in het Engels, die samen alle andere kleurnuances vormen.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ena Leung

Ena Leung

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen − seven =

On Key

Related Posts

What is a Dimmable LED Driver?

Dimmable LED drivers allow you to adjust the brightness of a light fixture by changing the current or voltage. This increases the life expectancy of

en English
X

The Newest & Hottest Products In 2022

All your answers are in SANPU’s monthly report, 2022

We picked up the most popular items from 1,000+ items of our clients, to help you find the wining product.

Ask For A Quick Quote

We will contact you within 1 working day, please pay attention to the email with the suffix “@smpspower.com”.