LED Power supply

Hoe een LED-strip van stroom te voorzien?

Met ledstrips maakt u snel en effectief gebruik van de handigheid van ledtechnologie.

Ze worden meestal verkocht op rollen van 5 meter en bestaan uit modules van 3, 5 of 10 centimeter lang.

De normale waarde van de ledstrips is 12 of 24 volt (afhankelijk van het gekozen model). Bij de verschillende aansluitingen is het essentieel om op de polariteit van de stroom te letten.

Aangezien LED’s diodes zijn die stroom slechts in één “richting” doorlaten, is het goed om aandacht te besteden aan de negatieve kabel (meestal zwart of bruin) en de positieve lijn (meestal rood of blauw). Eventuele fouten in de verbinding tussen de voeding en de LED-strip kunnen de levensduur en efficiëntie beïnvloeden. Dit komt door het lage vermogen om sperspanning te ondersteunen wanneer de stroom vloeit met een polarisatie die tegengesteld is aan de normale werking.

Hoe kies je de juiste ledstrip?

Het aantal LED’s op de meter is direct van invloed op de helderheid van de LED-strips en hun verbruik. Afhankelijk van het gewenste verlichtingsdoel zul je het ene type strip of het andere moeten gebruiken. Vervolgens laten we een regel zien om de strip correct te selecteren die het beste bij uw behoeften past, afhankelijk van de LED’s/meter die de strip heeft.

– 30 leds/meter: persoonlijke verlichting. Wordt gebruikt om geselecteerde elementen op een donkere manier te markeren.

– 60 leds/meter: gebruikt voor standaardverlichting. Gebruikt voor integratie in richels, staven.

– 120 LED/meter: Voor hoge verlichtingseisen. Ze worden veel gebruikt voor bewegwijzering, buitenverlichting.

Striptypes volgens het soort LED’s

Om wat meer in te gaan op de chips die LED-strips kunnen gebruiken, zullen we de meest voorkomende chips op de markt en hun belangrijkste toepassingen in meer detail uitleggen.

– SMD Strip 3528/2835 Deze chip wordt gebruikt voor strips met een laag stroomverbruik en een laag verbruik. Omdat ze een laag verbruik hebben, worden ze meestal gebruikt in installaties waar het benodigde licht decoratief is. Het zijn eenkleurige strips en de goedkoopste optie.

– SMD-strips 5050 Dit type LED-strips heeft een hoger verbruik en levert meer vermogen dan de 3528 SMD. Ze worden gebruikt voor installaties waar de verlichtingseisen hoger zijn dan voor puur professionele verlichting. Het zijn monochromatische en veelkleurige (RGB) strips.

– 3014 SMD strips Dit type strips wordt meer gebruikt als het decoratief is. Ze hebben een hogere dichtheid van LED’s op de strip, dus de verlichting die het biedt, is van hoge intensiteit en continu. Het zijn strips met een laag stroomverbruik, maar met een uitzonderlijke lichtopbrengst.

– SMD 5630 strips: Dit type strip geeft een grotere hoeveelheid licht met hetzelfde verbruik als SMD 5050 strips. Dit type strip wordt gebruikt voor installaties waar een hoge lichtopbrengst vereist is. Deze strips zijn monochroom en worden gebruikt in professionele faciliteiten waar een hoog vermogen nodig is.

Installatie van LED-strips

De meest gebruikte LED’s in strips

LED-strips zijn strips met aan de ene kant de lijmlaag voor montage en aan de andere kant aansluitpads, busbars, weerstanden en LED’s.

Het “hart” van de strip is het Surface Mount LED (SMD) licht, dat direct invloed heeft op de output van de hele strip.

Niet alle strips zijn hetzelfde: het is mogelijk om strips op de markt te vinden die gebaseerd zijn op verouderde leds en daardoor een veel lagere helderheid hebben dan die op basis van nieuwere leds; hier is een lijst van de meest voorkomende LED’s die tegenwoordig worden gebruikt:

Meestal wordt het type LED dat wordt gebruikt aangegeven op de verpakking of door de verkoper (zelfs online), maar u kunt deze drie maten visueel onderscheiden:

Ik raad in ieder geval aan om strips te kiezen op basis van LED 5630/5730 of hoger.

Als u diffuus licht gebruikt zonder speciale helderheidsvereisten, kunt u ook de minder krachtige 5050 gebruiken, maar alleen als de kosten dit rechtvaardigen.

Ik zou vermijden om strips te kopen op basis van nog bescheidener LED’s zoals 3528 of eerder.

Hoe werken RGB-producten?

RGB-producten zijn gebouwd met rode, groene en blauwe LED’s die in sommige gevallen op dezelfde chip zijn geplaatst en in andere gevallen op drie afzonderlijke chips. Dankzij deze configuratie is het mogelijk om kleurmixen te maken die het vermogen in elke kleur regelen, waardoor een breed scala aan kleuren wordt verkregen.

Primaire kleuren: rood (R), groen (G) en blauw (B).

Secundaire kleuren: geel, roze, turkooisblauw, oranje, paars en “wit”.

Primaire kleuren zijn die van elk RGB-product dat we in de catalogus hebben. Secundaire kleuren worden verkregen door primaire kleuren te mengen. Om dit effect te bereiken heb je een controller nodig.

De golflengten van de kleuren zijn als volgt:

Rood: 625-740 nm

Oranje: 590-625 nm

Geel: 565-590 nm

Groen: 500-565 nm

Cyaan: 485-500 nm

Blauw: 440-485 nm

Viooltje: 380-440 nm

LED-voeding

Het kiezen van de geschikte voeding voor STRIP LED is erg belangrijk voor een goede en duurzame installatie. Laten we enkele essentiële kenmerken die van toepassing zijn op ons LED-systeem in detail analyseren.

Type : controleer wat voor soort voeding u gebruikt. De meest voorkomende zijn ringkern, elektronisch en schakelend. Dit laatste wordt aanbevolen voor flexibele LED-strips omdat ze een kleinere voetafdruk en een hoger rendement hebben dan andere.

Vermogen : Het is een goede gewoonte om voedingen te gebruiken met een vermogen van minimaal 10-15% van de totale input van de LED-strip.

Spanning : Bepaal of de strips werken op een constante spanning van 12 of 24 volt om de voeding met de juiste spanning te selecteren.

Beschermingsklasse : Het is essentieel om de juiste IP-classificatie te selecteren voor zowel de flexibele LED-strips als de voedingen. Gewoonlijk zijn voedingen voor ledstrips onderverdeeld in IP20 voor binnen en IP67 voor buiten.

Spanningsval : Indien u een elektrische aansluiting maakt met 10m of meer LED strips, is het noodzakelijk om de spanningsval af te stellen door de corresponderende regelaar in de voeding (indien het model dit toelaat).

efficiëntie : Controleer het rendement, dwz de procentuele verhouding tussen het verbruikte vermogen en het beschikbare vermogen aan de uitgang. Een goede voeding heeft een waarde van meer dan 80%.

300-12 slanke voeding CL

Voeding voor LED-strips

Hoe de juiste voedingsspanning berekenen?

Voorbeeld:

Het zou helpen als je een LED-strip van 2 m lang meelevert met een vermogen van 14,4 W/m. Welke voeding is meer geschikt?

Vermenigvuldig het vermogen/mx lengte (uitgedrukt in meters) van de lichtstrip, dus: 14,4W/mx 2m = 28,8 W.

De juiste voeding moet 35 W zijn (dat is 20% meer dan het stroomverbruik van de ledstrip).

Tip:

Als de voeding het vermogen niet in watt aangeeft, is het voldoende om het vermogen uitgedrukt in A te vermenigvuldigen met de uitgangsspanning. (Voorbeeld 2A x 12v = 24 W)

Om LED’s aan te sluiten op de transformator.

Als je een ledstrip zonder voeding hebt gekocht, heb je een transformator nodig om deze op de stroom aan te sluiten. Dit is een apparaat waarmee je een wisselspanning (de 220V van de elektrische systemen van het huis) kunt omzetten in een constante spanning die nodig is om de ledstrips van stroom te voorzien.

Verschillende soorten voedingen verschillen in vermogen (uitgedrukt in watt), spanning (uitgedrukt in volt), type (bijvoorbeeld transformatoren voor binnen en buiten) en voor aansluiting op het lichtnet (sommige transformatoren hebben geen aarding).

Er is verduidelijkt dat voor de voeding van een ledstrip een binnentransformator voldoende is (goedkoper dan buitentransformatoren), wat overeenkomt met de eigenschappen van de te leveren ledstrip. Dus als de gekochte strip 12 V of 24 V heeft, moet u ervoor zorgen dat de spanning van de transformator hetzelfde is.

Je moet er ook voor zorgen dat de transformator in staat is om al het vermogen te leveren dat door de LED-strip wordt verbruikt: Als de specificaties van de strip bijvoorbeeld een vermogen van 18 W aangeven, moet je een transformator gebruiken met meer dan 18 W (bijv. , 60 W, 75 W, 120 W, enz.). Houd er rekening mee dat het meerdere LED-strips of zelfs andere apparaten op één transformator kan aansluiten, dus de LED-voeding moet de stroom leveren die alle aangesloten apparaten nodig hebben.

Na het selecteren en aanschaffen van de geschikte transformator om uw ledstrip van stroom te voorzien, kunt u deze aansluiten. Koppel eerst de stroom van de hoofdgenerator van het huis los en koppel vervolgens de bestaande terminals los.

Neem daarna de elektriciteitskabel die je eerder van de huisinstallatie hebt gehaald en sluit de draden van de inkomende fase (meestal de bruine of rode lijn) en de nulleider (meestal de blauwe kabel) aan op de L- en N-ingangen van de transformator . Sluit vervolgens de kabel voor aarding (meestal de gele en de groene kabel) aan op de overeenkomstige ingang van de transformator aangegeven door het symbool met de drie horizontale lijnen en de verticale lijn, en draai alle klemmen van de zojuist aangesloten kabels vast.

Transformator

Pak nu je ledstrip, sluit de positieve draad (de rode) aan op de V+ ingang van de transformator en de negatieve draad (de zwarte) op de V- ingang, draai de klemmen weer vast.

Om deze reden raad ik u aan om de bedradingsschema’s in de handleiding die bij de ledstrip wordt geleverd nauwkeurig te volgen of een professional in te schakelen.

Kwaliteits- en betrouwbaarheidsaspecten, installatietips

Opgemerkt moet worden dat de meeste van de online beschikbare LED-strips worden gekenmerkt door een middelmatige tot lage kwaliteit en daarom niet altijd betrouwbaar zijn.

Het is beter om te proberen de keuze te richten op merkproducten of verkopers met een grotere betrouwbaarheid, zowel voor de gegevens als voor de informatie over het type LED.

Het is beter om generieke strips te vermijden en strips te kiezen die het LED-formaat (beter 5630/5730) en merk (Cree, Epistar, enz.) aangeven.

Er zijn ook veel betrouwbaardere (en duurdere) strips omdat ze geïntegreerde schakelingen aan boord hebben die een nauwkeurigere polarisatie mogelijk maken.

Stripbetrouwbaarheid houdt verband met warmteafvoer; een andere kwaliteitsindex is de lijm die op de strip wordt gebruikt, zoals de 3M-lijm in het lint dat op de afbeelding wordt getoond.

Voor een goede warmteafvoer mogen LED-strips ook niet op warmte-isolerende materialen zoals hout of kunststof worden geplaatst. Toch is het aangewezen om ze (na grondig ontvetten van het oppervlak) in geschikte aluminium profielen te lijmen, wat bescherming biedt, de esthetiek verbetert en als radiatoren fungeert.

De kunststof afdekking van deze profielen kan transparant of ondoorzichtig (mat) zijn; dat laatste vermindert enigszins de verblinding, maar natuurlijk de lichtopbrengst.

Waterdichte LED strips hebben aan de LED zijde een siliconen coating; Ik raad aan deze alleen te gebruiken wanneer dat nodig is (vochtige omgevingen), omdat de siliconencoating zowel de warmteafvoer als de helderheid enigszins verslechtert.

De drivers die worden gebruikt om de strips van stroom te voorzien, hebben invloed op de betrouwbaarheid en kwaliteit van het uitgestraalde licht. Maar tenzij u speciale vereisten heeft, is het voldoende om een generieke voeding te kopen met de juiste uitgangsspanning die het vermogen kan leveren dat door de LED’s wordt geabsorbeerd.

Voor speciale vereisten (bijvoorbeeld om flikkerverschijnselen in video’s te voorkomen), kunt u professionele stuurprogramma’s of andere oplossingen gebruiken, zoals uitgelegd in deze discussie:

3d op strips

conclusies

Ik hoop dat de eenvoudige informatie in dit artikel de minder ervaren kan helpen om de aankoop en het juiste gebruik van LED-strips te evalueren.

In de regel worden met deze apparaten speciale verlichting gerealiseerd, esthetisch aantrekkelijk, en niet de hoofdverlichting van een belangrijke kamer. Er zijn LED-lampen met superieure efficiëntie en prestaties.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。 必填项已用*标注

15 − 2 =

More than 400+ different power supply variable.

5V power supply is widely used in LED display and some other conditions.

24V Applicance Soluction

 
 

 

 

400w power supply is a great choice for use in lights. It can provide enough power for all of your needs, and it is also very reliable.

Waterproof power supplies are available in a variety of sizes and styles, so you can choose one that best suits your needs.

New Product

Social Media

New Post

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

No spam, notifications only about new products, updates.

Categories

en English
X

The Newest & Hottest Products In 2022

All your answers are in SANPU’s monthly report, 2022

We picked up the most popular items from 1,000+ items of our clients, to help you find the wining product.

Ask For A Quick Quote

We will contact you within 1 working day, please pay attention to the email with the suffix “@smpspower.com”.