LED şeritler, LED teknolojisinin kullanışlılığını hızlı ve etkili bir şekilde kullanmanızı sağlar.
Genellikle 5 metrelik rulolar halinde satılırlar ve 3, 5 veya 10 santimetre uzunluğunda modüllerden oluşurlar.
LED şeritlerin normali 12 veya 24 volttur (seçilen modele bağlı olarak). Farklı bağlantılarda akımın polaritesine dikkat etmek önemlidir.
LED’ler akımın yalnızca bir “yönde” geçmesine izin veren diyotlar olduğundan, negatif kabloya (genellikle siyah veya kahverengi) ve pozitif hatta (tipik olarak kırmızı veya mavi) dikkat etmek iyidir. Güç kaynağı ve LED şerit arasındaki bağlantıdaki herhangi bir arıza, ömrünü ve verimliliğini etkileyebilir. Bunun nedeni, akım normal çalışmaya zıt bir polarizasyonla aktığında ters voltajı destekleme yeteneğinin düşük olmasıdır.
Doğru LED şeridi nasıl seçilir?
Sayaç üzerindeki LED’lerin sayısı, LED şeritlerin sağladığı parlaklığı ve tüketimini doğrudan etkiler. İstenilen aydınlatma hedefine bağlı olarak, bir tür şerit veya başka bir şerit kullanmanız gerekecektir. Ardından, şeridin sahip olduğu LED’lere/metreye bağlı olarak ihtiyaçlarınıza en uygun şeridi doğru şekilde seçmek için bir kural göstereceğiz.
– 30 LED/metre: Kişisel aydınlatma. Seçilen öğeleri loş bir şekilde vurgulamak için kullanılır.
– 60 LED/metre: standart aydınlatma için kullanılır. Çıkıntılara, çubuklara entegrasyon için kullanılır.
– 120 LED/metre: Yüksek aydınlatma gereksinimleri için. Tabela, dış mekan aydınlatması için yaygın olarak kullanılırlar.
Ledlerin cinsine göre şerit çeşitleri
LED şeritlerin kullanacağı çipleri biraz daha detaylandırmak için, piyasadaki en yaygın çipleri ve bunların ana kullanımlarını daha ayrıntılı olarak açıklayacağız.
– SMD Strip 3528/2835 Bu çip, düşük güç ve düşük tüketim şeritleri için kullanılır. Düşük tüketime sahip oldukları için genellikle ihtiyaç duyulan ışığın dekoratif olduğu tesisatlarda kullanılırlar. Tek renkli şeritler ve en ucuz seçenek.
– SMD şeritler 5050 Bu tip LED şeritlerin tüketimi daha yüksektir ve 3528 SMD’den daha fazla güç sağlar. Aydınlatma gereksinimlerinin tamamen profesyonel aydınlatmadan daha yüksek olduğu kurulumlar için kullanılırlar. Tek renkli ve çok renkli (RGB) şeritlerdir.
– 3014 SMD şeritler Bu tip şeritler daha çok amacı dekoratif olduğunda kullanılır. Şerit üzerinde daha yüksek yoğunlukta LED’lere sahiptirler, bu nedenle sağladığı aydınlatma yüksek yoğunluklu ve süreklidir. Düşük güç tüketimi şeritleridir, ancak olağanüstü ışık çıkışına sahiptirler.
– SMD 5630 şeritler: Bu şerit türü, SMD 5050 şeritlerle aynı tüketimle daha önemli miktarda ışık sağlar. Bu tip şerit, yüksek ışık çıkışının gerekli olduğu kurulumlar için kullanılır. Bu şeritler monokrom olup, yüksek güce ihtiyaç duyulan profesyonel tesislerde kullanılmaktadır.
LED şeritlerin montajı
Şeritlerde en sık kullanılan LED’ler
LED şeritler, bir tarafında montaj için yapışkan tabakası ve diğer tarafında bağlantı pedleri, baralar, dirençler ve LED’ler bulunan şeritlerdir.
Şeridin “kalbi”, tüm şeridin çıkışını doğrudan etkileyen yüzeye monte LED (SMD) ışığıdır.
Tüm şeritler aynı değildir: piyasada eski LED’lere dayanan ve bu nedenle daha yeni LED’lere dayananlardan çok daha düşük parlaklığa sahip şeritler bulmak mümkündür; İşte bugün kullanılan en yaygın LED’lerin bir listesi:


Genellikle, kullanılan LED türü pakette veya satıcı tarafından belirtilir (çevrimiçi olsa bile), ancak bu üç boyutu görsel olarak ayırt edebilirsiniz:

Her durumda, LED 5630/5730 veya daha üstünü temel alan şeritleri seçmenizi öneririm.
Özel parlaklık gereksinimi olmayan dağınık ışık için kullanıyorsanız, daha az güçlü 5050’yi de kullanabilirsiniz, ancak yalnızca maliyeti buna uygunsa.
3528 veya daha önceki gibi daha mütevazı LED’lere dayalı şeritler satın almaktan kaçınırdım.
RGB ürünleri nasıl çalışır?
RGB ürünleri, bazı durumlarda aynı çip üzerine, bazı durumlarda ise üç ayrı çip üzerine yerleştirilmiş kırmızı, yeşil ve mavi LED’ler ile oluşturulmuştur. Bu konfigürasyon sayesinde, her rengin gücünü kontrol eden renk karışımları oluşturarak geniş bir renk yelpazesi elde etmek mümkündür.
Ana renkler: kırmızı (R), yeşil (G) ve mavi (B).
Ara renkler: Sarı, Pembe, Turkuaz Mavisi, Turuncu, Mor ve “Beyaz”.
Ana renkler, katalogda bulunan her RGB ürününün sağladığı renklerdir. Ara renkler, ana renklerin karıştırılmasından elde edilir. Bu efekti elde etmek için bir kontrolöre ihtiyacınız var.
Renklerin dalga boyları aşağıdaki gibidir:
Kırmızı: 625-740 nm
Turuncu: 590-625 nm
Sarı: 565-590 nm
Yeşil: 500-565 nm
Camgöbeği: 485-500 nm
Mavi: 440-485 nm
Menekşe: 380-440 nm
LED Güç Kaynağı
STRIP LED için uygun güç kaynağının seçilmesi, doğru ve uzun ömürlü bir kurulum sağlamak için çok önemlidir. LED sistemimiz için geçerli olan bazı temel özellikleri ayrıntılı olarak analiz edelim.
Tür : ne tür bir güç kaynağı kullandığınızı kontrol edin. En yaygın olanları toroidal, elektronik ve anahtarlamadır. İkincisi, esnek LED şeritler için önerilir çünkü diğerlerinden daha küçük bir ayak izi ve daha yüksek verimliliğe sahiptirler.
Güç : LED şeridin toplam girişinin en az %10-15’i kadar güç derecesine sahip güç kaynakları kullanmak iyi bir uygulamadır.
Voltaj : Doğru voltaja sahip güç kaynağını seçmek için şeritlerin 12 veya 24 voltluk sabit voltajda çalışıp çalışmadığını belirleyin.
Koruma sınıfı : Hem esnek LED şeritler hem de güç kaynakları için doğru IP derecesini seçmek önemlidir. Genellikle, LED şeritler için güç kaynakları iç mekan için IP20 ve dış mekan için IP67 olarak ayrılır.
Gerilim düşümü : 10m veya daha fazla LED şerit ile elektrik bağlantısı yapıyorsanız, güç kaynağındaki ilgili regülatör tarafından voltaj düşüşünü ayarlamak gerekir (model izin veriyorsa).
verimlilik : Verimliliği kontrol edin, yani tüketilen güç ile çıkışta mevcut olan güç arasındaki yüzde olarak ifade edilen oran. İyi bir güç kaynağının değeri %80’den fazladır.

LED şeritler için güç kaynağı
Doğru voltaj kaynağı nasıl hesaplanır?
Misal:
14,4 W/m gücünde 2 m uzunluğunda bir LED şerit sağlamanız yardımcı olacaktır. Hangi güç kaynağı daha uygundur?
Işık şeridinin güç/mx uzunluğunu (metre olarak ifade edilir) çarpın, yani: 14,4W/mx 2m = 28,8 W.
Doğru güç kaynağı 35 W olmalıdır (bu, LED şeridin güç tüketiminden %20 daha fazladır).
İpucu:
Güç kaynağı watt cinsinden gücü belirtmiyorsa, A ile ifade edilen gücü çıkış voltajıyla çarpmak yeterlidir. (Örnek 2A x 12v = 24 W)
LED’leri transformatöre bağlamak için.

Güç kaynağı olmayan bir LED şerit satın aldıysanız, onu güce bağlamak için bir AC voltajını (evin elektrik sistemlerinin 220V’sini) sabit bir voltaja dönüştürmenize izin veren bir cihaz olan bir transformatöre ihtiyacınız olacaktır. LED şeritlere güç sağlamak için gerekli voltaj.

Birkaç güç kaynağı türü, güç (watt olarak ifade edilir), voltaj (volt olarak ifade edilir), tip (örneğin, iç ve dış mekan transformatörleri) ve şebekeye bağlantı (bazı transformatörlerde topraklama yoktur) bakımından farklılık gösterir.
Bir LED şeridin güç kaynağı için, tedarik edilecek LED şeridin özelliklerine karşılık gelen bir iç mekan transformatörünün (dış mekan transformatörlerinden daha ucuz) yeterli olduğu açıklanmıştır. Yani satın alınan şerit 12 V veya 24 V ise, transformatörün voltajının aynı olduğundan emin olmanız gerekir.
Ayrıca transformatörün LED şerit tarafından tüketilen tüm gücü sağlayabildiğinden emin olmanız gerekir: Örneğin, şeridin özellikleri 18 W’lık bir kapasite belirtiyorsa, 18 W’tan yüksek bir transformatör kullanmalısınız (örn. , 60 W, 75 W, 120 W, vb.). Birden fazla LED şeridini veya hatta başka cihazları bir transformatöre bağlayabileceğini unutmayın, bu nedenle LED güç kaynağı, bağlı tüm cihazların ihtiyaç duyduğu gücü sağlamalıdır.
LED şeridinize güç vermek için uygun transformatörü seçip satın aldıktan sonra fişini prize takabilirsiniz. İlk önce, evin ana jeneratöründen gücü kesin ve ardından mevcut terminalleri ayırın.
Daha sonra ev tesisatından almış olduğunuz elektrik kablosunu alıp gelen faza (genellikle kahverengi veya kırmızı çizgi) ve nötre (genellikle mavi kablo) ait kabloları trafonun L ve N girişlerine bağlayınız. . Ardından topraklama kablosunu (genellikle sarı ve yeşil kablo), transformatörün üç yatay çizgi ve dikey çizgi ile sembolle gösterilen ilgili girişine bağlayın ve az önce bağlanan kabloların tüm terminallerini sıkın.
trafo
Bu noktada LED şeridinizi alın, pozitif kabloyu (kırmızı olanı) transformatörün V+ girişine ve negatif kabloyu (siyah olanı) V- girişine bağlayın, terminalleri tekrar sıkın.
Bu nedenle LED şerit ile birlikte gelen kullanım kılavuzundaki bağlantı şemalarını dikkatli bir şekilde takip etmenizi veya bir profesyonele güvenmenizi tavsiye ederim.

Kalite ve güvenilirlik yönleri, kurulum ipuçları
Çevrimiçi olarak sunulan LED şeritlerin çoğunun orta-düşük kalite ile karakterize edildiği ve bu nedenle her zaman güvenilir olmadığı belirtilmelidir.
Seçimi, hem veriler hem de LED türü hakkındaki bilgiler için daha mükemmel güvenilirliğe sahip markalı ürünlere veya satıcılara yönlendirmeye çalışmak daha iyidir.
Jenerik şeritlerden kaçınmak ve LED formatını (daha iyi 5630/5730) ve markayı (Cree, Epistar, vb.) belirten şeritleri seçmek daha iyidir.
Ayrıca çok daha güvenilir (ve pahalı) şeritler de vardır, çünkü bunlar daha doğru polarizasyona izin veren entegre devrelere sahiptir.
Şerit güvenilirliği, ısı dağılımı ile ilgilidir; bir başka kalite indeksi, resimde gösterilen şeritteki 3M yapıştırıcı gibi şerit üzerinde kullanılan yapıştırıcıdır.
İyi bir ısı dağılımı için, ahşap veya plastik gibi ısı yalıtım malzemelerinin üzerine LED şeritler de yerleştirilmemelidir. Yine de (yüzeyin iyice yağdan arındırılmasından sonra) uygun alüminyum profillere yapıştırılması, koruma sağlanması, estetiğin iyileştirilmesi ve radyatör görevi görmesi uygundur.
Bu profillerin plastik kapağı şeffaf veya opak (buzlu) olabilir; ikincisi parlamayı biraz azaltır, ancak elbette ışık çıkışını da azaltır.
Su geçirmez LED şeritlerin LED tarafında silikon kaplama bulunur; Silikon kaplama hem ısı yayılımını hem de parlaklığı biraz azalttığı için bunları yalnızca gerektiğinde (nemli ortamlar) kullanmanızı öneririm.
Şeritlere güç sağlamak için kullanılan sürücüler, yayılan ışığın güvenilirliğini ve kalitesini etkileyecektir. Yine de, özel gereksinimleriniz olmadıkça, LED’ler tarafından emilen gücü iletebilecek doğru çıkış voltajına sahip genel bir güç kaynağı satın almak yeterlidir.
Özel gereksinimler için (örneğin, videolarda titreme olayını önlemek için), bu tartışmada açıklandığı gibi profesyonel sürücüleri veya diğer çözümleri kullanabilirsiniz:
şeritler üzerinde 3d
Sonuçlar
Umarım bu makaledeki basit bilgiler, LED şeritlerin satın alınmasını ve doğru kullanımını değerlendirmek için daha az deneyimli kişilere yardımcı olabilir.
Kural olarak, bu cihazlarla, önemli bir odanın ana aydınlatması değil, estetik açıdan hoş özel aydınlatma gerçekleştirilir. Üstün verimlilik ve performansa sahip LED lambalar vardır.